Το «Μέτ-Α» είναι ένα μυθιστόρημα που ήρθε για μείνει. Κυκλοφόρησε αποκαλόκαιρο του 2020 και τολμά να χαράξει μια καινούργια εικόνα. Είναι γρήγορο και πολύπλευρο, δεν χαρίζεται σε κανέναν και αγγίζει με μαεστρία θέματα που συνήθως αποφεύγονται.
Μέσα από την ιστορία της Σοφίας Καριμπέλλο ‒μίας εκκεντρικής καθηγήτριας πανεπιστημίου που οδηγεί μηχανή και ξενυχτά καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ‒ εξελίσσεται μία υπόθεση φόνου και αρχαιοκαπηλίας που καλεί την πρωταγωνίστρια να αναλάβει δράση και να την εξιχνιάσει. Μαζί της, ο πολύτιμος φίλος της, Ηλίας και η αγαθή αλλά και πονηρή βοηθός της, Μελίνα τη συντροφεύουν σ’ αυτό το ταξίδι στη Μεσόγειο για να τα βάλουν με τη ρωσική μαφία, τη διαφθορά της αστυνομίας και να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση. Μέσα σ’ όλα, μια παλιά ερωτική σχέση βρίσκει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει στο μυαλό της Σοφίας στοιχειώνοντας τις σκέψεις της και κατακλύζοντάς την με αναμνήσεις.
Αρχαία κειμήλια, απαγωγές, φοιτητικά ταξίδια και συνέδρια, μυστηριώδεις έρωτες, γκάφες και κυνικό χιούμορ είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του βιβλίου. Γεμάτο με ζωντανές περιγραφές και έντονα συναισθήματα, αναθεωρήσεις για τις σχέσεις, για τη ζωή, για την Ιστορία και την κοινωνία, το «Μέτ-Α» θα κάνει την καρέκλα σου να τρίζει.
Αντέχεις;
Απόσπασμα:
Λίγο πριν φτάσω στην πόρτα, ο Λόντος με φώναξε.
— Πείτε μου, είπα, γυρίζοντας προς το μέρος του.
— Λύστε μου μια απορία: Πότε μια γυναίκα προδίδει τον άντρα που κάποτε αγαπούσε;
Ρουθούνισα με θόρυβο.
— Όταν αρχίζει ν’ αγαπάει τον εαυτό της, φυσικά.
Όλα θα πήγαιναν όπως τα ʹθελα και ο Βαρόνος θα βρισκόταν προ εκπλήξεως. Δυσάρεστης εκπλήξεως. Και πριν προλάβει να συνέλθει από τη μία έκπληξη, θα τον έβρισκε η άλλη και μετά η άλλη και θα ʹταν όλες οι κινήσεις τόσο καλά οργανωμένες, που δεν θα μπορούσε να τις προβλέψει. Και σιγά σιγά, η αυτοκρατορία του πολυαγαπημένου μου Βαρόνου θα ξέφτιζε σαν πολυκαιρισμένη ταπετσαρία σε σαλόνι γηροκομείου.
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που αξίζει να απολαύσεις όσο είναι ακόμα ζεστό. Καυτό. Αχνιστό.
Αναρωτήθηκα αν ο Βαρόνος θ’ ανακάλυπτε ποτέ πως εγώ ήμουν που τον πρόδωσα. Μπορεί και να το ʹτρωγα το κεφάλι μου τελικά.
Προσθέστε σχόλιο