Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/peterflorou/public_html/wp-content/plugins/maintenance-mode-and-under-construction-page/options/include/redirect.php on line 7
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ - ΧαρτόΔετο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις της χάθα γιόγκα και είναι όλες εξίσου έγκυρες. Έχουν κοινό σημείο τις
σωματικές στάσεις, όμως διαφέρουν ως προς την έμφαση που δίνεται κατά τη διδασκαλία. Για παράδειγμα, μία προσέγγιση μπορεί να επικεντρώνεται ειδικά στην ευθυγράμμιση του σώματος κατά τις στάσεις της γιόγκα, ενώ μια άλλη να τονίζει τις πνευματικές πλευρές. Είναι σημαντικό να επιλέξετε την προσέγγιση που αισθάνεστε ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο και σας ταιριάζει καλύτερα.

Ίγιενγκαρ: Μεγάλη σημασία έχει η ευθυγράμμιση και η βαθιά κατανόηση του σώματος στις γόγκικες στάσεις, έτσι αυτή η προσέγγιση ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα. Στη διδασκαλία των απλοποιημένων στάσεων χρησιμοποιούνται υποβοηθητικά αντικείμενα, κάποτε πολύ ευεργετικά για άτομα με τραυματισμούς και σωματικούς περιορισμούς. Ο Β.Σ. Ίγιενγκαρ είναι ίσως ο γνωστότερος δάσκαλος της γιόγκα στον κόσμο.

Η Σιβανάντα γιόγκα διδάσκει τις πέντε βασικές αρχές: σωστή χαλάρωση, σωστή άσκηση, σωστή αναπνοή, σωστό διαιτολόγιο και θετική σκέψη μαζί με διαλογισμό. Οι τάξεις επικεντρώνονται σε 12 βασικές στάσεις, σε χαλάρωση και σε αναπνοές και μπορεί να περιλαμβάνουν απαγγελίες και πνευματικές διδαχές. Ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης, Ιδρυτής αυτής της προσέγγισης είναι ο Σουάμι Σιβανάντα.

Η Βίνι γιόγκα διδάσκεται σε μικρές ομάδες και ατομικά. Είναι ιδανική για όλους. Βοηθά τον μαθητή να αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στη γιόγκα και επίσης περιλαμβάνει θεραπευτικές, φιλοσοφικές και πνευματικές διδαχές. Αυτή η σχολή αναπτύχθηκε από τον Ντεσικάτσαρ, τον γιο του μεγάλου δασκάλου της γιόγκα, Κρισναματσάρυα.

Η Αστάνγκα βινυάσα γιόγκα είναι μία δυναμική ροή συγκεκριμένης σειράς στάσεων. Στα μαθήματα είτε υπάρχει δάσκαλος που καθοδηγεί τους μαθητές λεκτικά βήμα προς βήμα είτε εκείνοι, γνωρίζοντας τη διαδοχή των στάσεων, ασκούνται σε αυτές στον δικό τους ρυθμό, ενώ ο δάσκαλος διορθώνει όταν χρειάζεται. Η αστάνγκα είναι κοπιαστική και έτσι ταιριάζει καλύτερα σε όσους έχουν καλή υγεία. Ο Πατάμπι Τζόις είναι ο ιδρυτής αυτής της προσέγγισης.

Μπίκραμ γιόγκα: Για όσους τους αρέσει να ιδρώνουν..! Τα μαθήματα δίνονται σε αίθουσες που θερμαίνονται στους 38◦C ή περισσότερο και έτσι ουσιαστικά απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση. Ο Μπίκραμ Τσουντούρι ανέπτυξε αυτό το σύστημα της γιόγκα.

Μία περίοδος διακοπών στην εξοχή με ασκήσεις γιόγκα σας επιτρέπει να εξασκηθείτε χωρίς περιορισμούς σε όμορφο ή ακόμα και εξωτικό περιβάλλον. Τρώτε καλά, ασκηθείτε καλά και επαναφορτίστε τις μπαταρίες σας. .!

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι άσανες, οι αναπνοές και ο διαλογισμός που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο εισάγουν τον αναγνώστη στα κεντρικά συστατικά στοιχεία της χάθα γιόγκα. Ωστόσο, ένα βιβλίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πτυχιούχο δάσκαλο και για να κάνετε πρόοδο χρειάζεται να εγγραφείτε σε μία κατάλληλη τάξη. Πριν κάνετε την κάθε άσκηση, διαβάστε τις αντίστοιχες οδηγίες και μην παραμελήσετε να ακούσετε τα μηνύματα που δίνει το σώμα σας. Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε ζόρισμα ή ενόχληση, το έχετε παρακάνει.
Η συχνή εξάσκηση είναι πολύ σημαντική για τη γιόγκα. Είναι προτιμότερο να ασκείστε λίγη ώρα 3-4 φορές την εβδομάδα παρά περισσότερη ώρα αλλά λιγότερο συχνά.

ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΑΡΧΕΣ
1. Να ασκείστε πάντα με υπομονή, φροντίδα και προσοχή.
2. Ποτέ μην ασκείστε με γεμάτο στομάχι. Αρχίστε αφού έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες μετά το γεύμα.
3. Μπορείτε να πιείτε νερό πριν και μετά την εξάσκηση αλλά όχι κατά τη διάρκειά της, ώστε να μην ανακόψετε τη ροή σας και ψυχράνετε την εσωτερική θερμότητα, η οποία καίει τις τοξίνες.
4. Πάντα να ασκείστε ξυπόλητοι. Έτσι επαυξάνετε την επίγνωση των πελμάτων και αποκτάτε μια αίσθηση «γείωσης».
5. Ασκηθείτε σε καθαρό και ζεστό μέρος. Ας υπάρχει κάποια ευρύτητα χώρου και να μην έχετε αντικείμενα στη μέση, γιατί προκαλούν περισπασμούς. Η θερμότητα είναι επίσης σημαντική. Οι μύες γίνονται πιο εύκαμπτοι και αντιδρούν καλύτερα όταν ασκείστε σε θερμό δωμάτιο.
6. Ποτέ μην κρατάτε την αναπνοή όταν βρίσκεστε στις στάσεις γιόγκα, αλλά αναπνέετε ομαλά, μαλακά και σταθερά από τη μύτη.
7. Φοράτε μαλακό και άνετο ρουχισμό. Τα στενά ρούχα περιορίζουν τις κινήσεις, ενώ τα μεγάλα και κρεμαστά, «μπαίνουν στη μέση».
8. Η τακτική εξάσκηση είναι πιο επωφελής από την αραιή και υπερβολική. Αρχικά 20-30 λεπτά τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα αρκούν. Έπειτα αυξήστε σταδιακά στα 60-90 λεπτά.
9. Αρχικά μένετε στην κάθε στάση για πέντε αναπνοές. Καθώς αυξάνεται η αντοχή και η ευλυγισία σας, μπορεί να θελήσετε να μένετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
10. Αρχίστε με τις στάσεις στις οποίες αισθάνεστε άνετα και προχωρήστε σταδιακά σε όσες αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση.
11. Αν έχετε κάποια ιατρική πάθηση ή οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, ρωτήστε πρώτα τον γιατρό σας μήπως η γιόγκα δεν είναι κατάλληλη για σας.

Πηγή: Jean Hall, «ΓΙΟΓΚΑ», Εκδόσεις Κοχλίας, Αθήνα 2005