“Μέτ-Α”, της Μαριάννας Φλώρου

Άρθρο της Παρασκευής Παρίσση

Το δεύτερο βιβλίο της Μαριάννας Φλώρου αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται μέσα από την ιστορία της Σοφίας . Η πρωταγωνίστρια μας είναι μία καθηγήτρια σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που την λατρεύουν οι περισσότεροι σπουδαστές στην σχολή. Η ίδια είναι επιμελώς ατημέλητη, όμορφη, οδηγεί μηχανή και διδάσκει με μεγάλη επιτυχία το πρωί … ευτυχώς που τα μαθήματα της ξεκινούν μετά τις 12, γιατί πρώτη θα έπαιρνε απουσία. Τα βράδια κυκλοφορεί κυρίως με τον κολλητό της σβήνοντας την δίψα της με ευλογημένα νέκταρ που ανασταίνουν όλες τις ανήσυχες ψυχές. Είναι σέξι, έξυπνη, εκκεντρική με ιδιαίτερο χιούμορ…. Μία σύγχρονη γυναίκα που στηρίζεται στα πόδια της, αλλά το μυαλό της καθορίζεται από έναν άντρα.

Μέσα από μία παράξενη μυθοπλασία, την οποία την χαρακτηρίζω με αυτό τον τρόπο λόγω του τρόπου που ξεδιπλώνεται η πλοκή, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με επιλογές που καθορίζουν την μοίρα μας. Πολλές φορές οι ενέργειες μας περιστρέφονται γύρω από ένα άτομο σαν εμμονή.. ότι κάνουμε, ότι λέμε, ότι σκεφτόμαστε έχει αποδέκτη αυτή…. ΜΕΤ-Α ο τίτλος του βιβλίου μην το ξεχνάτε! Μέσα από μία απλή γλώσσα, σύγχρονη ή να το πω καλύτερα προφορική η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα κόσμο που θα σε τραβήξει και θα χαμογελάσεις πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωση. Ο ευθύς τρόπος γραφής της και ο σαρκασμός που υπάρχει σε κάποια σημεία από την πρωταγωνίστρια είναι αυτά τα στοιχεία που απόλαυσα πραγματικά.

Μέτ-Α ο αινιγματικός τίτλος του μυθιστορήματος. Με την ολοκλήρωση του αναγνώσματος κατανοείς τον τίτλο, ο οποίος με εξίταρε πολύ. Μετάνοια, μετάλλαξη, μεταμέλεια ή μετεμψύχωση/μετενσάρκωση. Η ψυχή δεν πεθαίνει αλλά αναγεννάται σε νέο σώμα. Όποια λέξη και να χρησιμοποιήσετε ως αναγνώστες ο δρόμος θα σας οδηγήσει στον ΒΑΡΟΝΟ. Ο ήρωας αυτός υπάρχει παντού, στις λέξεις, στις πράξεις, στο μυαλό της πρωταγωνίστριας τόσο έντονα που η ψυχή του δεν ηρεμεί ποτέ και το άρωμα του απλώνεται στον αέρα. Ο νους της Πηγαίνει πάντα κοντά του, όλα περιστρέφονται γύρω από αυτόν και τον αναζητάς και εσύ αναπόφευκτα.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που αξίζει να απολαύσεις όσο είναι ακόμη ζεστό. Καυτό. Αχνιστό.

Μία γυναίκα που έχει αγαπήσει πολύ, που έχει ερωτευτεί σφόδρα το έτερο ήμισυ μπορεί ή είναι ικανή να τον εκδικηθεί; Ίσως μπορεί…  ίσως πιστεύει ότι μπορεί. Το θέμα είναι πόσο την έχει πληγώσει και με ποιον τρόπο. Μετά όμως ο εγωισμός της θεραπεύεται από το πιάτο που θα προσφέρει κρύο ή ζεστό; Θα λυτρωθεί τελικά; Ίσως η Σοφία να τα κατάφερε ή ίσως όχι, αυτό θα το αφήσω σε εσάς αγαπημένοι μου αναγνώστες.

Η κοινή συνιστώσα είναι ότι άπ ’ όποιο Μετερίζι κι αν αγωνιστεί κανείς τα συναισθήματα που βιώνει είναι κοινά… και αυτό θα κρατήσω από το βιβλίο, το όποιο ήταν μία ευχάριστη νότα και ένα σύντομο ταξίδι στην Κύπρο με αφετηρία την Αθήνα. Όμως θα ήθελα να με είχε προϊδεάζει λίγο νωρίτερα για κάποια θέματα στην πλοκή για να μην έρθουν ξαφνικά κατά την ώρα της μελέτης και με καταπλήξουν.

Πηγή: https://lovebook-diary.blogspot.com/2022/04/blog-post.html , προσωπικό ιστολόγιο της Παρασκευής Παρίσση, 03/04/2022

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *