«Μέτ-Α», της Μαριάννας Φλώρου

Άρθρο της Χριστίνας Λαζούρα

Ποιος θα περίμενε πως για χάρη της βοηθού της και ενός συνεδρίου, η Σοφία και ο Ηλίας θα έρχονταν αντιμέτωποι με αρχαιοκαπηλίες;

Από τη στιγμή που έλαβα στα χέρια μου το Μέτ-Α χρειάστηκαν λιγότερες από 24 ώρες για να το ολοκληρώσω. Χώθηκα στην κουβέρτα μου και απευθείας ξεκίνησα την ανάγνωση του μυθιστορήματος -μιας και το ίδιο εξάλλου αποκαλόκαιρο γράφτηκε.

Το βιβλίο

Η ιστορία μας ακολουθεί την ζωή της Σοφίας. Η Σοφία Καριμπέλλο είναι καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, χωρίς αυτό να θεωρείται αρνητικό. Λοιπόν, η ζωή της φαινομενικά περιορίζεται μονάχα στη διεξαγωγή των μαθημάτων της, τις βόλτες με τη μηχανή και τις αμέτρητες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνει καθημερινά με τον παιδικό της φίλο Ηλία. Αν λάβουμε υπόψιν μας την ενοχλητική βοηθό και τις υπόλοιπες εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο εργασίας του πανεπιστημίου, δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι αγαπάει και πολύ τη δουλειά της. Ωστόσο, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και διατηρεί την πρέπουσα ισορροπία.

Παρά τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια να ξεφύγει από περίεργες καταστάσεις, άθελά της βρίσκεται μπλεγμένη σε μια υπόθεση που εκ πρώτης όψεως δεν την αφορά καθόλου. Ποιος θα περίμενε πως για χάρη της βοηθού της και ενός συνεδρίου, η Σοφία και ο Ηλίας θα έρχονταν αντιμέτωποι με αρχαιοκαπηλίες; Ένα ταξίδι στην Κύπρο αρκεί τελικά για να καταστρέψει την ηρεμία τους, να ανοίξει πληγές και να επαναφέρει άσχημες αναμνήσεις. Το πιο περίεργο όμως είναι πως η Κύπρος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τη Σοφία.

Θα χαρακτήριζα το μυθιστόρημα ερωτικό, αλλά δεν είναι. Μήπως αστυνομικό, μυστηρίου, ψυχολογικό…

Όχι, το Μέτ-Α αποτελεί ένα συνονθύλευμα από όλα τα παραπάνω. Γεμάτο εικόνες και γραμμένο σε α’ ενικό είναι άμεσο, δίνοντάς σου την αίσθηση πως γνωρίζεις καλά τους χαρακτήρες του. Με αρκετά «κινηματογραφική» αφήγηση σε κρατά σε εγρήγορση. Ο ανεξιχνίαστος φόνος της υπόθεσης και οι συμπτώσεις που ολοένα και αυξάνονται δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα που το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να βυθιστείς ακόμη περισσότερο στην υπόθεση. Ως αρκετά τσαμπουκαλού η Σοφία έχει πολύ χιουμοριστικές αντιδράσεις, ενώ ο χαρακτήρας της Μελίνας και βοηθού της, παρά τις αφέλειές της, δεν παύει να είναι αξιαγάπητος.

Ο φόνος, το ταξίδι, ο υπόκοσμος και ο τρόπος που η παρέα έχει μπλεχτεί στην άλυτη υπόθεση, οδηγεί τη Σοφία πίσω στο παρελθόν, σε μια σχέση-φάντασμα. Το σκοινί έχει τεντωθεί και βρίσκεται στα πρόθυρα της παράνοιας όταν συνειδητοποιεί πως υπάρχουν κομμάτια στο παζλ τα οποία είναι αποκύημα της φαντασίας της. Ή μήπως τελικά δεν είναι;

Η συγγραφέας

Το Μέτ-Α είναι το δεύτερο βιβλίο της Μαριάννας Φλώρου. Η Μαριάννα Φλώρου έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημοσιογραφία και Επικοινωνία στο ΑΠΚΥ και ασχολείται με τη γιόγκα. Ο χαρακτήρας της Σοφίας Καριμπέλλο αποτελεί το alter-ego της.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από την συγγραφέα, αλλά και από τα βιβλιοπωλεία Ιανός.

Πηγή: Άρθρο της Χριστίνας Λαζούρα, μπορείτε να το διαβάσετε και εδώ: https://beasty.gr/met-a-ths-mariannas-florou/

1 Σχόλιο

  • Christina Posted 8 Οκτωβρίου, 2021 2:02 μμ

    😍😍😍

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *