«Το πικρό ποτήρι», της Λένας Διβάνη

Το βιβλίο «Το πικρό ποτήρι» διαβάζεται μ’ ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαθύ θαυμασμό. Η συγγραφέας με απλή πέννα και καθόλου δασκαλίστικο ύφος εξιστορεί τη ζωή αυτού του μοναδικού Έλληνα πολιτικού που θυσίασε τη ζωή του για την Ελλάδα. Μοιάζει με μυθιστόρημα αλλά η πορεία του Καποδίστρια υπήρξε πραγματική και καθοριστική για την πατρίδα μας.

Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια, η συγγραφέας κάνει μια αναδρομή για τη ζωή του κι ακολούθως επικεντρώνεται στη δράση του ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ως διπλωμάτης/απεσταλμένος. Πάντα σεμνός, έξυπνος, λιγομίλητος, μοναχικός ό,τι κι αν έκανε ο Καποδίστριας το μυαλό του ήταν στην Ελλάδα και πώς θα κατάφερνε να τη βοηθήσει. Ήταν απ’ τους πρώτους που ενημερώθηκε για την ελληνική επανάσταση και υπήρξε επιφυλακτικός για το πότε έπρεπε να ξεσπάσει. Μετρημένος και προνοητικός ο Καποδίστριας ήταν ένας σπουδαίος και ξεχωριστός άντρας.

Στο βιβλίο περιγράφεται η αγάπη του για τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, τη μία και μοναδική γυναίκα που αγάπησε ποτέ αλλά δεν έμελλε να ήταν μαζί. Η πατρίδα ήταν για τον Καποδίστρια πάνω απ’ όλα και η σωτηρία της, ο μεγαλύτερός του στόχος.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε κυριολεκτικά το αίμα της καρδιάς του για την Ελλάδα. Παρέλαβε μία χώρα διαλυμένη, τραυματισμένη από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες, ουσιαστικά αβοήθητη και έρμαιο στα συμφέροντα πολλών κι αγωνίστηκε να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει. Βρήκε τόση αντίσταση, τόσους εχθρούς μέσα στην ίδια του τη χώρα που έμελλε να δολοφονηθεί επειδή εργαζόταν για το κοινό καλό. Προφανώς δεν είναι όλοι δεχτικοί για την ανάπτυξη μιας χώρας∙ συχνά το προσωπικό συμφέρον υπερισχύει.

Αξιοθαύμαστος άνθρωπος και πολιτικός, ο Ιωάννης Καποδίστριας θυσίασε την αγάπη του για τη Ρωξάνδρα, την ευκαιρία του να την παντρευτεί, αρνήθηκε τον μισθό του ως Κυβερνήτης και δούλεψε αγόγγυστα για φτιάξει το ελληνικό κράτος. Η ανταμοιβή του για όλο αυτό το σπουδαίο έργο, εκτός από την πίκρα να βλέπει Έλληνες να καταστρέφουν όσα με κόπο προσπαθούσε να πετύχει, ήταν η δολοφονία του στο Ναύπλιο το 1831 από χέρι ελληνικό…

Το βιβλίο αυτό θα πρέπει να το διαβάσει κάθε Έλληνας, γιατί είναι μικρό και ευκολοδιάβαστο αλλά κι επειδή κρύβει μέσα του αλήθειες που δυστυχώς μπορούν να συγκριθούν με ‒πολιτικές‒ ενέργειες του σήμερα.

@MariannaFlorou 2022 All rights reserved

Προσθέστε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *